www.kellohuoltoloppela.com

Omega Geneve Dynamic

Omega Dynamic jpg Omega Dynamic jpg

Geneve jpg Omega Dynamic jpg

Dynamic mainos jpg

Omegamania-kirjassa on kuva 70-luvun mainoksesta, jossa kehutaan taulun helppolukuisuutta (ajan näkee 1/5 sekunnissa) ja ovaalin kellon istuvuutta ranteeseen. Kuvan kaverilla on kuitenkin kello ranteessa ylösalaisin!

Omegan Geneve Dynamic on varsinainen 70's- ikoni. Harva kello on niin 70-lukulaisuuteen yhdistetty kuin Omega Dynamic. Itse asiassa kello tuli markkinoille jo 1968. Se edusti uuden avaruusajan, kuussa käynnin jälkeistä aikaa ja futuristista muotoilua. Kello sai aikaan paljon jäljittelyä ja plagiointia. Tissotilla  ja Certinalla (Tissot 7 Day, Certina Revelation) oli liki samanlaiset kellot ja Zenithin AutoSport-kellossa oli samanlainen taulu. Taulu ei toki itsessään ollut Omegan keksintöä, vaan bicolor taulu renkaalla (bullseye) oli 40-luvun lopun villitys. Silloin taulu oli konservatisempi, ei värillinen, vaan rengas oli vain tummempi tai jopa musta vaaleassa taulussa. 60-luvun loppu toi värit kellotauluihin.
Ensimmäinen sarja Dynamiceja oli Cofram-rannekkeella (synteettistä keinokuitua, mokkanahkamainen pinta) ja automaattikoneistolla 1481 (sama kuin Tissot koneisto 2481, Lemanian tekemä). Malli sai erittäin suuren suosion ja Omega laajensi mallistoa. Miesten Dynamicia tehtiin perusvedettävänä (cal 601), vedettävä kalenterilla ( 611 ja 613), automaatti ilman kalenteria (552) ja automaatti kalenterilla ( 565 ja 1481), naisten mallissa oli vedettävä (cal 635, 620) ja automaatti (cal 680).
Ensin mallia tehtiin Geneve Dynamic mallina, sitten pelkkänä Dynamicina. 80-luvun alussa Dynamic vaihdettiin Geneve mallistosta De Villeen, kun koko Geneve malliston valmistus päättyi. Dynamicin vahvuus oli samalla sen heikkous, sen erikoinen ja tunnistettava nahkaranneke, se oli yksiosainen ja kiinnittyi kuoreen kuvassa näkyvällä renkaalla. Kello vaati aina oman Omegan rannekkeen, siitä oli toki liikkeellä myös ollut kopiorannekkeita, mutta kelloon ei saa kiinni tavallista tarvikeranneketta.

Omega Dynamic jpg

Taulu

Dynamicin taulu oli olennainen osa kellon designia, siinä oli kaksivärinen maalaus ja selkeät viivaindexit selkeyttämässä ajanlukua. Osoittimet oli valkoisiksi maalattu luminoivalla maalilla. Teräskuorisen kellon taulussa oli aina sinistä (ja hopeaa), keltakuorisen ( gold cap) kellon taulu oli shampanja/ ruskea. Alkuperäistä taulua oli vaalea taulu sinisellä kehällä, mutta pian taulua alettiin valmistaa toisinpäin sininen taulu vaalealla kehällä. Myöhemmin vaalea/sininen ideasta luovuttiin ja Dynamiciin tehtiin myös yksiväriset taulut: sininen, viininpunainen ja vaalea taulu, kaikki siis ilman rengasta. Teräskuorisen/sinitauluisen kellon sekunti oli vaaleansininen tai punainen ja keltakuorisen valkoinen. Tunti- ja minuuttiosoittimet olivat musta valkoiset, jos keskiosa oli sininen kärjet olivat valkoiset ja vaaleapohjaisessa taulussa kärkiosa on musta.

Omegassa, niin Dynamicissa kuin kaikissa muissakin, taulussa lukee aina Automatic, jos kello on automaattikello. Avaamatta kelloa

Kuori

Dynamic on ns monocoque-kuorinen, eli kuppikuorinen, siinä ei ollut takapohjaa, vaan koneisto tuli ulos kuoresta lasin kautta. Kuori on yksiosainen, siinä ei ole erillistä lasisarjaa, ainoa irtoava osa on rannekkeen kiinnitysrengas. Kellon designin oli suunnitellut Raymond Thevenaz ja kuoret oli valmistanut italialainen firma Fernando Fontana. Myöhemmin kellon suosion kasvaessa kuoria alkoi valmistaa myös toinen kuoritehdas Emil Piqurez SA. Dynamicin suosio yllätti, eikä pieni alihankkija kyennyt toimittamaan Omegalle riittävästi kuoria ja EPSA hälyytettiin apuun. Tämä kello oli roiskevesitiivis, hyvin tiivis sellainen. Käytännössä kello pääsi vuotamaan vain nupista. Kellossa on nuppi, kaksiosaisella akselilla ja erikoismuotoiltu plexilasike, joka poikkeaa standardi pyöreästä plexi- eli hesaliittilasista. Omegalla on oma työkalu plexilasin aukaisuun. Lasin saa auki toki muutoinkin, mutta lasikekoura jättää jälkiä lasin reunaan.

Eräiden tietojen mukaan Dynamic oli niin suosittu, että 1970 sen myynti oli koko Omegan liikevaihdosta 60%. 70-luvun alku oli Sveitsin kelloteollisuudessa ns kellolaman synkintä aikaa, voidaan siis kai hyvällä syyllä sanoa, että Dynamic pelasti koko Omegan tehtaan. Kaikesta tästä menestyksestä huolimatta Omegan emoyhtiö SSIH joutui lopulta selvitystilaan ja fuusioitui 1983 ASUAGin kanssa. ASUAG-SSIH konkurssipesä myytiin 1986 muovikello Swatchin omistajille Hayekin suvulle ja siitä syntyi lopulta Swatch Group.

Dynamicia tehtiin kahta päämallia, ensimmäisessä erässä ollut kuori, joka on päältä pyöristetty, kuorireffi 166.007. Siinä on automaattikoneisto 1481. Myöhemmin kuori muuttui suoraviisteiseksi (kuva alla), tätä mallia käytettiin kaikissa versioissa 165.030 ja 166.030 automaateissa ja 135.033 ja 136.030 vedettävissä. Kaikki neljä reffiä kaiverrettiin kuoreen (koodeja on neljä, koska sen alkuosa paljastaa millainen koneisto. Esim 166 = miesten automaatti kalenterilla ja 135 = miesten vedettävä ilman kalenteria). Lisäksi 1972 kellosta tehtiin vielä harvinainen kulmikas Carre Arondi -malli, reffi 166.0145. Naisten kellossa reffit vedettävä 535.015 ja 536.015 sekä automaatti 565.015 ja 566.015

Miesten kellon kuorihalkaisija on 41,5mm ja naisten 29,3mm.

Dynamicin kuori jpg   Dynamic kuori jpg

Kuva1 EPSAn tekemä kuori (tämä kello). Fab. Suisse (tehty Sveitsissä). Kuva2 sama kuori eri valmistaja logo, ei mainintaa valmistusmaasta = italialainen Fontanan kuori.Kuoressa on neljä eri referenssiä, sillä samassa kuoressa käytettiin neljää eri koneistoa.

Omega Dynamic jpg Dynamic kuori jpg

Ranneke

Omega Dynamic jpg

Dynamicin ranneke kiinnittyy kuoreen kiinnitysrenkaalla, se saa takapohjan näyttämään tavalliselta kierretakapohjalta, mutta kellossa ei siis ole takapohjaa, vaan rengas irroittaa/kiinnittää vain rannekkeen kuoreen. Omega ei enää toimita tätä rengasta. Dynamiciin sai kolmea eri ranneketta: nahkaranneke, keinonahkaranneke ja metalliranneke. Näistä Omega valmistaa yhä nahkaranneketta ja on yhä saatavissa kolmessa värissä musta, tummansininen ja tummanruskea.

Cofram-ranneke

Alkuperäinen kello erä tuli markkinoille Cofram-rannekkeella, joka oli siis keinonahkaa. Uuden ajan kellolle uuden ajan ranneke! Ranneke oli alta normaalin nahkarannekkeen näköinen ja päältä mokkanahkamainen. Ilmeisesti ajateltiin, että rannekkeen pitää kestää myös kosteutta. Ikääntyessä ranneke usein alkoi halkeilla ja vain laitatikkaus piti rannetta kasassa. Rannekkeessa esiteltiin uutuus, rannekkeen "ilmastointi" reijät, tämä siksi, että keinokuitu hiosti ranneketta. Ranneke korvautui 70-luvun alussa normaalilla nahkarannekkeella.

Nahkaranneke

Dynamic ranneke jpg Nahkaranneke ja uusi solki.

Cofram rannekkeen korvasi ranteessa paljon mielyttävämpi nahkaranneke. Dynamicin nahkaranneke on Omegalla yhä tuotannossa, se on täsmälleen samanlainen kuin 70-luvulla. Sitä tehdään kolmessa alkuperäisessä värissä: musta, tummansininen ja tummanruskea. Valitettavasti rannekkeet ovat myös pituudeltaan 70-lukulaisia eli verrattaessa esim Hirsch rannekkeeseen, ne ovat M-pituisia. Oma ranteeni on noin 19,5 cm ja saan hädin tuskin rannekkeen kiinni vikaan reikään. Se ei koskaan ole turvallinen pituus käyttää kelloa, se voi helposti pudota, kun ranneketta laittaa kiinni. Nahkaranneke maksaa 150€ ja solki on erikseen 50€, jos vanhaa ei ole tallella.

Dynamicin solki eroaa tavallisesta soljesta, sillä se on kaksipuolinen ja nahkaosassa ei olekaan kiinteää lenkkiä kuten tavanomaisessa nahkaranteessa (kopiorannekkeissa on yleensä tavallinen solki ja kiinteä lenksu). Kaksi aisainen solki on turvallisempi käyttää kuin tavallinen solki, mutta vähän pappamainen. Nykyään tuotannossa oleva solki eroaa 70-luvun soljesta. Vanhassa oli asisaan hitsattu Omega-lätkä, uudessa on kaiverrettu logo.

Dynamic Solki jpg Original solki.

Metalliranneke

Metalliranneke tuli Dynamiciin 1970. Metalliranneketta valmistetaan yhä (sama ranneke menee muihinkin malleihin muilla päätypaloilla), mutta soviterengasta, jolla ranneke kiinnitetään Dynamic-kuoreen ei enää ole saatavilla. Rikkoutuneen metallirannekkeen voi siis uusia, mutta nahkarannekkeen tilalle ei saa Omegalta enää uutta metalliranneketta. Rannekkeita on mahdollisesti saatavissa second hand markkinoilta.

Dynamic ranneke jpg

Kelloon valmistettin aikoinaan myös soviterengas, jolla siihen sai tavallisen nahkaranteen (osaa ei enää saa).

Koneistot

Omega 565 jpg Omega 565, automaatti Dynamicin koneisto.

Dynamic kelloja valmistrettiin siis ensin koneistolla Omega 1491, se on itse asiassa Tissot koneisto, "budjetti-koneisto", jota Omega käytti. Dynamicin suosion noustessa Omega alkoi käyttää siinä myös omaa ykkösmekaanista koneistoaan 565, automaatti kalenterilla ja pikasiirrolla. Lisäksi oli tehtaan toinen A-sarjalainen eli 552, automaatti ilman kalenteria. Vedettäviin versioihin oli tehtaan työjuhta, perusvedettävä 601 sekä 70-luvun uutuus 613, vedettävä kalenterilla, jossa on pikasiirto sekä 611 vedettävä kalenterilla ilman pikasiirtoa. Koneiston pikasiirto toimii, niin 565 ja 613 koneistoissa,vetämällä nuppia ylös osoitinsiirtoasennosta, jolloin kalenteri siirtyy. Konstruktio ei ole paras mahdollinen pikasiirtomekanismi, sillä kalenteri saattaa siirtyä, vaikka tarkoituksena olisi vain asettaa aika, kun nuppi nouseekin liian ylös. Toiminto oli kuitenkin rakennettu vanhaan koneistonpohjaan, joten muunlaista ei kai kyetty kelloon asentamaan, rakentamatta käytännössä alusta loppuun uutta kaliiperia. Dynamicista voi myös löytää muita 60-lukulaisia koneistoja, kuten 562, 563, sillä tehdas uskoi mekaanisen kellon tulleen tiesäpäähän ja tyhjenteli hyllyjä. Koneistot (paitsi 613) olivat tuotannossa 1970 asti eli niiden tuotanto oli jo päättynyt, kun suurin osa kelloista tuli kauppoihin. Kellot oli siis kasattu varastoon rakennetuista koneistoista. Suurin Dynamic innostus leikkautui 1974 mennessä, kun kuluttajien mielenkiinnon kohde siirtyi quartz-teknologiaan. Dynamic kuitenkin pysyi virallisesti tuotannossa aina 1982 asti, jolloin koko Geneve mallisto loppui. Omega teki tuolloin vielä erän Dynamic De Villeä, jonka suosio oli marginaalista keskellä quartz-aikaa.

Koneisto 601 611 613 552 565 1481
vedettävä/automaatti mek mek mek aut aut aut
kalenteri ei kyllä kyllä ei kyllä kyllä
pikasiirto ei ei kyllä ei kyllä kyllä

Omega 601 jpg Omega 601 (613) vedettävä Dynamic koneisto.


Teksti julkistettu 9/2018